Mediation

Als u nog goed met uw (ex-)partner kunt communiceren dan adviseren wij om samen via mediation te gaan scheiden. Heeft u kinderen, dan is mediation zeker aan te raden. Het voorkomen van hoog oplopende conflicten is in het belang van uw kinderen. Door samen met de mediator aan oplossingen te werken verloopt de echtscheiding via mediation meestal sneller dan een eenzijde echtscheidingsprocedure. Bovendien kan mediation u veel kosten besparen. Lees hier verder wat een mediator voor u kan betekenen.

Als u nog goed met uw partner kunt communiceren is het sneller, gemakkelijker en goedkoper om samen met een mediator een overeenkomst (convenant) op te stellen en een verzoek tot echtscheiding te doen.

Convenant

De mediator zal uw wensen bespreken, u adviseren en alles vastleggen in een convenant. Mediation is altijd gericht op het oplossen van problemen en conflicten. Het echtscheiding convenant moet – nadat beide partners het met elkaar eens zijn geworden – door beide partners ondertekend worden. De belangrijkste afspraken in het convenant gaan over de kinderen (ouderlijk gezag, omgang, kinderalimentatie), de partneralimentatie, de woning, de verdeling van de bezittingen, de schulden en de pensioenrechten. Als u nog andere specifieke zaken wilt regelen dan kan dit ook in het convenant. Als u kinderen heeft met uw partner dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het opstellen van een ouderschapsplan moet u samen met uw partner opstellen. Tijdens het mediation traject zal de mediator u hierin begeleiden.

Gemeenschappelijk verzoekschrift

Zodra u beiden een handtekening onder het echtscheiding convenant heeft gezet is de verdere procedure nog een formaliteit. De rechtbank spreekt de echtscheiding officieel uit, waarna de echtscheiding definitief wordt gemaakt door inschrijving in de registers van de burgerlijke stand. Daarna bent u officieel gescheiden.

Samen scheiden zonder convenant

Als u niet tot een convenant kunt komen bent u het eigenlijk alleen eens met uw partner over het feit dat u wilt scheiden. De rechter zal het verzoek tot echtscheiding wel in behandeling nemen en het administratief verwerken, maar alle zaken die verder nog geregeld moeten worden moet u dan zelf na de echtscheiding doen. Komt u er dan toch niet uit dan moet u alsnog naar de rechter, wat veel extra tijd en kosten met zich mee brengt. Natuurlijk is het moeilijk om toch samen dat convenant op te stellen, maar uitstel helpt niets.

Als u kinderen heeft met uw ex-partner moet ook hier weer rekening worden gehouden met het ouderschapsplan als onderdeel van het convenant. De rechter zal nooit toestaan dat sommige problemen voor de kinderen onbesproken en onafgerond zijn.